Úterý, 19 října, 2021
novinky
- Advertisement -Newspaper WordPress Theme
InteriérTestovali jsme kontaktní kuchyňské grily, v rychlosti tepelné úpravy jsou nepřekonatelné. Který...

Testovali jsme kontaktní kuchyňské grily, v rychlosti tepelné úpravy jsou nepřekonatelné. Který zvítězil?

Tichý sípání bublajícího tuku a oblak voňavé páry, která svolává rodinu k prostřenému stolu. Málokterý domácí spotřebič dokáže nabudit chuť k jídlu tak jako kontaktní gril. Bez ohledu na to, zda mezi horkými deskami zvíře plátky tučného masa, jemné filety mořské ryby nebo marinovanou zeleninu s bylinkami.

kuchyňský sprinter
Remoska, elektrická trouba, ba ani pánev na varné desce nedokážou v rychlosti tepelné úpravy předstihnout kontaktní gril. Díky šikovné konstrukci peče z obou stran současně a teplo předává surovinám v přímém kontaktu. V úzké polouzavřené spáře, aby horký vzduch opekl i boční strany.

Přečtěte si také
Ze čtyř malých místností vytvořily otevřený prostor s velkou kuchyní a pracovním koutkem
Zatímco maso a různé druhy cesta přirozeně získají chutnou zlatavou kůrku, zelenině musíte před vložením do grilu pomoci tukem nebo rychlým blanšírováním v horké páře. Jinak se v místě dotyku vysuší a změní na nepříliš vábně vrstvu papíru. Na vině jsou drobné póry naplněné vzduchem, které zpomalují prostup tepla dovnitř. Povrch proto osychá.

Co byste měli vědět
spirála
Na rovnoměrnosti grilování příliš nepoznáte, zda jsou topné spirály zalité do grilovacích desek nebo jejich výrobce pouze umístil pod ně. Určitě se to však projeví na rychlosti zahřívání po zapnutí grilu a vložení každé nové várky čerstvých surovin. Hrubší a masivnější desky jsou v tomto případě výhodou.

povrch
Nepřilnavý povrch je standardem bez ohledu na to, pro jaký materiál se výrobce rozhodl při povlakování. Vždy jde o jemný prachový nástřik, který se po nanesení vypaluje v peci. Firmy často mísí polymery s minerálním plnivem, aby zkombinovali pružnost povlaku s mechanickou odolností.

termostat
Zatímco nejjednodušší kontaktní gril má pouze jediný senzor pro měření teploty na spodní desce, v lépe vybavených modelech je najdete i tři. Nezávislým řízením spirál dokáží dosáhnout rovnoměrné ohřívání grilu i tehdy, pokud jej nenaplníte na celé ploše, ale pouze na polovině. To může prodloužit životnost povrchů.

senzor tloušťky
Pokud je gril vybaven časovým automatem na různé suroviny, určitě má v kloubu zabudovaný senzor tloušťky. Díky němu dokáže při předvolbě hovězího steaku odlišit, zda grilujete pouze tenké medailonky nebo na dva prsty hrubé steaky. Zbytek je už jen jednoduchá rovnice o teplotě, čase a tloušťce porce. Rare, medium, well-done – dobrou chuť.

Přečtěte si také
Venkovská kuchyně s množstvím tradičních doplňků působí jako ze starého filmu
nádoba
Horkou novinkou jsou kontaktní grily, ke kterým patří příslušenství v podobě nádoby na pečení a gratinování. Vložíte ji mezi grilovací desky nebo jí nahradíte spodní a rázem máte před sebou improvizovanou remosku. Intenzivní pečení v horké páře je stejně rychlé jako grilování, možnosti použitých surovin se však výrazně rozšíří.

klouby
Pootevřete v prodejně gril, vložte do něj ruku a zavřete ji. Tato rychlá zkouška vám pomůže odlišit desítky let staré konstrukce s přímým kloubem od novějších s paralelogramem. Pro všestrannost grilu je mimořádně důležité, aby byl tlak na suroviny rovnoměrný v celé jejich ploše. Ne vysoký při kloubu a nedostatečný při čelní straně.

pozice navíc
V nabídce najdete modely, které kontaktním grilem přidávají bonusovou všestrannost. Některé lze uzavřít s pevnou mezerou, abyste v nich mohli zapékat pečivo s oblohou. Jiné lze rozevřít do plochy, aby sloužily jako stolní či snídaňový gril, který má podobu jediné rozpálené plotny.

Řadí Marcela Gigelová

redakční specialistka na testování spotřebičů

velikost

Větší nemusí být vždy lepší. Grilování je rychlejší než pečení v troubě, takže suroviny na horkých deskách hravě vystřídáte.

provedení

Stiskne gril suroviny na placku, přizpůsobí se jejich tloušťce nebo dokonce vytvoří pevnou mezeru na grilování? Každá konstrukce je jiná.

teplota

Jedna teplota pro obě desky, samostatná teplota pro každou z nich nebo automat, který dokáže odhadnout i čas potřebný na grilování. Vyberte si.

Ovládací panel

Otočná kolečka ustupují dotykovým tlačítkům, ke kterým nejednou patří i přehledný displej a barevná signalizace.

čištění

Pokud lze misky na šťávu a desky na grilování bez obav vložit do myčky, po grilu určitě sáhnete častěji.

Užitečné rady
Nepoužívejte na desky před grilováním olej ve spreji. Pokud třeba tuk navíc, přidejte ho do marinády nebo přímo na suroviny.
Dejte grilu dostatek času na to, aby se rozpálil na pracovní teplotu. Pouze tak při kontaktu se surovinami uzavře jejich póry na povrchu.
Omastek a šťáva ze sběrné misky nemusejí být odpadem na vyhození. Můžete je použít pro přípravu omáčky ke grilovaným dobrotám.
Pokrmy budou šťavnatější, pokud je připravíte z kousků surovin napíchnuté na špejli. Tím omezíte jejich kontakt s deskami.
Jak jsme testovali

Naše weby

Nejnovější články

- Reklama -Newspaper WordPress Theme

Ostatní právě čtou

Další články autora

- Reklama -Newspaper