Úterý, 30 listopadu, 2021
novinky
- Advertisement -Newspaper WordPress Theme
Rady a NávodyRodinný dům u lesa vyniká udržitelností i logikou

Rodinný dům u lesa vyniká udržitelností i logikou

Jedno křídlo pro domácí, druhé pro hosty. Obě spojuje společenský prostor s obývákem, kuchyní a jídelnou. Tak se dá stručně charakterizovat rodinný dům u českých Pardubicích, který vzešel z dílny AIR ateliéru. Podobně jako jiné projekty Vítězslava Táborského a Aleše Jeřábka, i tato novostavba se nese ve znamení motta ateliéru: „Architektura Inspirovaná Rozumem“.

Představa investora vždy tvoří základ, na kterém musí architekti stavět. V tomto případě si přál rodinný dům, který by byl příjemným prostředím nejen pro něj a jeho manželku, ale i pro celou jejich rodinu, především pro vnoučata. Podařilo se mu najít krásný pozemek na okraji zástavby v těsné blízkosti lesa. Hlavní rysy domu měly být: bezbariérový, prostorný a designem měl připomínat spíše chatu jako luxusní novostavbu. Atmosféra v něm měla odrážet atmosféru místa.

I ty nejlepší představy majitelů pozemku jsou nejednou omezeny pravidly výstavby v dané lokalitě. Ani v tomto případě to nebylo jinak. Ačkoliv byl pozemek poměrně velký, výstavba na něm byla velmi omezená tehdejším územním plánem. Konkrétně bylo třeba dodržet ochranné pásmo lesa, pásmo nadzemního i podzemního vedení.

Členitý rodinný dům s přístřeškem
Z ulice působí jednoduše, skrývá však velkorysý obytný prostor s bazénem a saunou. Zdroj: Jiří Alexander Bednář

Tvar rodinného domu se musel přizpůsobit těmto podmínkám. Výsledkem je stavba s užitnou plochou 158,5 m2 a zastavěnou plochou 441 m2. Část této zastavěné plochy tvoří uzavíratelná terasa s výhledem na les, která navazuje na bazén.

Jedno křídlo pro hosty, druhé pro domácí a herna na galerii

Architekti rozčlenili stavbu na východní a západní křídlo. Východní křídlo je určeno pro hosty. V podkroví se nachází galerie, která funguje jako herna pro děti, ale je přizpůsobitelná i na jiné potřeby. Srdcem domu (mezi východním a západním křídlem) je velkorysý obytný prostor orientovaný na severní stranu směrem k lesu. Přirozené světlo se do něj dostává také přes střechu galerie. Západní křídlo zahrnuje šatnu, ložnici, pracovnu a koupelnu domácích. Z koupelny mohou vyjít na malou terasu, kde je venkovní sauna, která se dá bez problémů používat celoročně.

Velký společenský prostor s konstrukcí krovu
Srdcem domu je velkorysý obytný prostor orientovaný na severní stranu směrem k lesu. Přirozené světlo se do něj dostává také přes střechu galerie. Zdroj: Jiří Alexander Bednář

Namísto polystyrenu keramika s minerální vatou

Výběr materiálu byl při řešení návrhu rodinného domu v Rosicích neméně důležitý. Klíčovým požadavkem investora totiž byla udržitelnost stavby. Řešením je použití keramických tvárnic s minerální vatou a Opalované dřevo na fasádě.

„Vatové tvárnice s integrovanou tepelnou izolací jsme použili proto, aby nebylo nutné použít polystyren. To znamená, že z funkčního hlediska se izolace nemusí obnovovat minimálně po dobu 35 let. Fasáda domu je dřevěná, ani tu netřeba nijak obnovovat, protože dřevo je Opalované. V interiéru je přenosné médium podlahového topení v podobě vody ohřívané plynovým kotlem. Také je možné připojit tepelné čerpadlo, „vysvětlují autoři projektu.

Naše weby

Nejnovější články

- Reklama -Newspaper WordPress Theme

Ostatní právě čtou

Další články autora

- Reklama -Newspaper